Les Termes Romanes

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Picnic: No

Les Termes Romanes - imatge 1
Les Termes Romanes - imatge 2
Les Termes Romanes - imatge 3
Les Termes Romanes - imatge 4
Les Termes Romanes - imatge 5
Les Termes Romanes - imatge 6
Les Termes Romanes - imatge 7

etimologia

Origen del topònim

Les termes romanes(del llatí termal) eren edificis públics amb prestacions. Són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l'antiga Roma.

Les primeres termes van néixer en llocs on era possible aprofitar les fonts naturals d'aigua calenta o dotades de particulars dots curatius; precisament el nom de thermae deriva del thermós, 'calent', ja que a l'antiga Grècia ja hi havia construccions senzilles per prendre banys terapèutics.
Nom posat pels romans a l'estació termal que van fundar al poble de Caldes. Van aprofitar l'aigua calenta per les propietats guaridores que tenia.
historia

Informació històrica

Eren edificis públics amb prestacions. Podem dir que són els precursors de les modernes cases de banys, saunes i balnearis termals i, representaven un dels principals llocs de trobada a l'antiga Roma.
El treball i l’ oci. Els romans es llevaven aviat. Després de rentar-se i esmorzar començaven a treballar. Al migdia acabaven la jornada, dinaven i llavors tenien temps lliure. En el seu temps d’oci anaven a les termes i a espectacles públics com el teatre, curses de cavalls o combats de gladiadors. La cèlebre sentència "Mens sana in corpore sano", es referia a la salut tant intel·lectual com física, la preparació de la qual es duia a terme dins les termes: la higiene personal, l'exercici físic, etc.
Van ser construïdes l'any 120 d.C per l'emperador Adrià. Al voltant d'aquest centre es va construir tot el nucli rural. Les Termes de Caldes eren medicinals i també va ser un lloc on es feien activitats relacionades amb la higiene i l'oci. Es creu que hi havia 16 piscines. Actualment només es conserva a la vista una piscina.
altres

Altres informacions

Amb el pas del temps, els romans van continuar amb aquesta tradició d'establiments balnearis entorn de fonts medicinals. Als Països Catalans trobem exemples com les termes de Caldes de Malavella (l'antiga Aquis Voconis) i Caldes de Montbui (Aquae Calidae). Però havia de ser sobretot durant l'Imperi quan les termes s'acabarien difonent també dins les ciutats, sense necessitat de cap font natural d'aigua calenta que les alimentés, gràcies al desenvolupament cada cop més evolucionat de les tècniques d'escalfament de l'aigua i de l'ús d'aqüeductes que abastien les termes de les grans quantitats d'aigua. Actualment no tenim un espai anomenat termes, però sí els balnearis balnea, (banys) l'altre nom amb el que es coneixien les termes. I darrerament s'han popularitzat els SPA, que combinen l'aspecte medicinal i de relaxació. Aquesta paraula SPA ve de l'expressió llatina “salutem per aquam”, és a dir, salut a través de l’aigua. Curiós,oi?.
Els alumnes de P5-A van buscar la informació a través d'Internet, de l'Ajuntament, de Thermalia, de llibres sobre Caldes.
Els va agradar molt la gimcana que varem fer pels carrers del poble fins arribar al lloc: les Termes on van trobar un tresor.
Per acabar el treball varem fer les Termes al passadís de la nostra escola.
altres

Visions personals

- Caldes té el privilegi de ser el primer poble termal de Catalunya i de posseir les termes romanes més ben conservades de la Península Ibèrica. L'aigua surt a una temperatura de 76ºC aproximadament.
- Tenim termes romanes gràcies als romans que van estar vivint a Caldes de Montbui, les van construir per curar-se dels dolors que tenien en qualsevol part del cos i escalfar-se. Per sort encara es conserven.
- L'edifici que es contempla a la Plaça de la Font del Lleó, és només una petita part del gran conjunt termal que hi havia en temps dels romans.
Als alumnes de P5-A s'han interessat per com vivien els romans, com eren les seves cases, com dormien, com lluitaven, perquè servien les termes, com estaven fetes, quan medien?...
També han volgut saber com es va construir la font del Lleó i a quina temperatura surt l'aigua, qui la va construir?...
bibliografia

Bibliografia

Alumnes de P5-A Entrevista al professor de l'escola Pia Jordi Hernandez
Laura Triquera Mestre. L'Abans Efadós (Caldes de Montbui)

anterior tornar següent

-