El Pasqualet

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: Sí

El Pasqualet - imatge 1
El Pasqualet - imatge 2
El Pasqualet - imatge 3
El Pasqualet - imatge 4
El Pasqualet - imatge 5
El Pasqualet - imatge 6

El Pasqualet està situat a la zona nord de la població de Caldes de Montbui, aprop de la carretera de Sant Sebastià de Montmajor, en direcció a Sant Feliu de Codines.

etimologia

Origen del topònim

El nom de Pasqualet prové de l'antiga masia de Mas de la Fabrega construïda entre els segles XVI i XVII.
Moreu-Rey(1962) senyala que el nom de Pascolet es troba per primera vegada a documents que parlen d'un tal Emmanuel Pasqual i Sala, antic propietari de la masia.
A la masia i els seus voltants hi han documents escrits del SXIX que la nomenen: Mas Pascalet, Mas Pascolet, i Mas Pascualet.
historia

Informació històrica

A la zona del Pasqualet hi ha diversos emplaçaments importants:
LA CANTERA
Va ser una gran explotació de minerals destinada a subministrar llambordes a tot Catalunya, Aragó i Mallorca. Es van col·locar llambordes des del camí de la pedrera fins a l'estació de tren on es carregaven les llambordes que es transportaven fins al seu destí.
Al voltant de la cantera i la fàbrica de llambordes es van construir tallers, ferreries, habitatges per als treballadors, i es va crear una cooperativa de consum i una caixa d'estalvis. A partir dels anys 30 la demanda de llambordes va anar en descens, ja que l'asfalt començava a imposar-se en la construcció de noves carreteres. L'activitat de la pedrera va anar desapareixent de forma progressiva i el tancament definitiu es produí l'any 1968. Des de llavors l'edifici va quedat a l'abandó progressiu.
EL MOLÍ
El Molí està format per quatre parets de pedra sòlida a la base, i adob a la part superior, una volta de pedra i un seguit de mur cobert de esbarzers. Antigament era un molí per moldre el gra i actualment està abandonat.
Per la par de dalt del marge del molí hi ha la balsa, molt ben conservada. Actualment el seu interior hi ha cavalls.
EL PONT
El pont està situat a la riera de caldes, que consta de tres arcs de mig punt, d’igual amplada, que descansen en dos pilars centrals i dos estralls que enllacen amb els marges de la riera.
EL PASQUALET DE DALT
Es una casa de planta rectangular, que consta de planta baixa i pis, amb la coberta plana i transitable. A la casa s´hi pot accedir bé pel camí de terra que va fins a una bassa rodona.
LA RESCLOSA
Va ser construïda a la riera de Caldes amb l'objectiu d'elevar el nivell de l'aigua i desviar-la per aprofitar-la per captar aigua i desviar-la a la cantera. Actualment s'utilitza com a embassament d'aigua potable per l'abastiment de la vila de Caldes de Montbui.
altres

Altres informacions

Al Pasqualet hi ha diverses activitats econòmiques. Al sector primari hauriem de destacar el cultiu d'aliments de l’horta i conreus tradicionals (la vinya i el blat). Pel que fa al sector terciari hi ha un camping que rep més de 600 visitants durant els mesos d'estiu.
altres

Visions personals

Els alumnes de 5è recomenen la visita al Pasqualet perquè considerem que és un entorn ideal per gaudir del clima i la vegetació de Caldes de Montbui. A més, es pot gaudir d’un bon passeig per visitar els diferents emplaçaments històrics i gaudir de part de la gran història del nostre poble.
bibliografia

Bibliografia

AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI www.caldesdemontbui.cat/
investigadors

Investigadors

CS1A, Escola El Farell

anterior tornar següent

-