Font de les Escales

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

Font de les Escales - imatge 1
Font de les Escales - imatge 2
Font de les Escales - imatge 3
Font de les Escales - imatge 4
Font de les Escales - imatge 5
Font de les Escales - imatge 6
Font de les Escales - imatge 7
Font de les Escales - imatge 8
Font de les Escales - imatge 9
Font de les Escales - imatge 10
Font de les Escales - imatge 11
Font de les Escales - imatge 12
Font de les Escales - imatge 13
Font de les Escales - imatge 14
Font de les Escales - imatge 15
Font de les Escales - imatge 16
Font de les Escales - imatge 17

Es troba en una fondalada prop de l'antic camí de Sentmenat.

etimologia

Origen del topònim

S'anomena la Font de les Escales degut a una llarga escala amb 69 esglaons, feta d'obra amb maons, muntada hàbilment resseguint les formes sinuoses del vessant i que permet salvar el fort desnivell del fondal a la represa del camí, que retorna revoltant per dalt.
historia

Informació històrica

La memòria històrica recorda que pels volts dels anys 50, aquest indret fou arranjat pels propietaris de Can Corró, per poder accedir-hi fàcilment des de la casa pairal i constava d'una taula amb bancs de pedra, la fonteta i els accessos graonats per ambdòs costats del rierol. Això explica al visitant l'existència d'aquesta misteriosa i insòlita escala al bell mig del bosc.

Primerament, l'indret va rebre el nom de la -Font d'en Cabot-, que devia pendre el seu nom de l'antic mas Cabot. Més tard, es va anomenar -Font del Roure- i al cap del temps es va donar a conèixer com la -Font de la Taula-, encara que malauradament ja no hi ha taula ni res, degut als estralls causats pels aiguats dels anys 60, que ho van malmetre.
Malgrat tots els noms que han posat a aquesta font, actualment aquest lloc es coneix popularment també com la -Font de les Escales-, ja que les escales encara es poden apreciar i utilitzar.
altres

Altres informacions

Avui en dia, aquesta font ja no s'utilitza i evidentment ja no és el que va ser temps enrere quan les persones anaven a buscar aigua, la font ja no raja i algunes escales estan mig derruïdes degut al pas del temps, però es conserven força bé. Tot i això, l'accessibilitat a la font és una mica complicada de cara als infants petits.
De tota manera de cara als adults existeix una ruta de senderisme anomenada la ruta de les fonts. Aquesta ruta té una durada de 4h, amb una distància de 16 km. És un recorregut circular que porta a visitar les diverses fonts prop de Guanta, amb diferents punts d'interès, com la font del Gorg d'en Pèlags, la Font Falsa, la Font del Xec, la Font de les Noeretes, la Font del Bou, la FONT DE LES ESCALES; collet de la Torre Roja, Castell de Sentmenat i Guanta.
Aquest sender passa per mitja dotzena de fonts, alguna molt perduda, el desnivell és força acusat i part del sender es repeteix en l'anada i la tornada. És un itinerari força llarg que requereix atenció, experiència en muntanya i saber interpretar els mapes.

altres

Visions personals

Una tarda de maig, la classe dels castellers (P5B) i les seves famílies vam anar d'excursió a la Font de les Escales. Durant el camí anavem molt contents observant les floretes i animalons que ens anavem trobant. Fins que vam arribar a endinsar-nos dins del bosc per una baixadeta, i després de travessar el petit rierol que separava la font de les escales, vam obtenir un bon regal pels nostres sentits, ja que l'indret estava envoltat de vegetació i es sentien els diferents sons del bosc.
Pel que fa a la font ens va decepcionar una miqueta ja que no sortia aigua, i amb prou feines s'apreciava. Tot i això el que ens va agradar més van ser les escales que es podien veure perfectament com s'enfilaven per la vessant.
Se'ns va fer curta l'estada ja que disposavem del temps just per fer el camí d'anada i de tornada, però malgrat això va ser una experiència que no oblidarem.

D'altra banda hem d'agrair a totes les famílies que ens van poder acompanyar, ja que, com hem comentat anteriorment l'accessibilitat a la font de les escales està una mica complicada de cara a infants de 5 anys, però vam superar la prova i vam poder gaudir d'una bona excursió.
A més a més, gràcies al recopilatori d'informació que ens van poder facilitar les diferents famílies, hem pogut elaborar aquesta investigació, ja que actualment no existeix molta informació referent a la font de les escales.
bibliografia

Bibliografia

J.Balart- J.Villanueva RESUM DE LA HISTÒRIA DE CALDES DE MONTBUI Ajuntament de Caldes de Montbui (Setembre 1984)
Museu Thermàlia VISIÓ HISTÒRICA DE CALDES DE MONTBUI (2007)
http://www.caldesdemontbui.cat/plana.php?idplana=276 RUTA DE LES FONTS
http://www.visiteucaldes.cat/plana.php?idplana=276 SENDERS LES FONTS
investigadors

Investigadors

EI3B, Escola El Farell

anterior tornar següent

-