Ateneu Molí d'en Ral

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

Ateneu Molí d'en Ral - imatge 1
Ateneu Molí d'en Ral - imatge 2
Ateneu Molí d'en Ral - imatge 3
Ateneu Molí d'en Ral - imatge 4
Ateneu Molí d'en Ral - imatge 5
Ateneu Molí d'en Ral - imatge 6
Ateneu Molí d'en Ral - imatge 7

etimologia

Origen del topònim

Ens pensàvem que el nom venia de l'antic camí Ral i hem descobert que no, sinó que fa referència al nom d'un dels moliners que hi va haver: Joan Real, parent del Real, que eren moliners de Palau.
historia

Informació històrica

El molí es va construir entre l'any 1270 i el 1313. Va tenir diferents propietaris i diversos noms, fins que el 1601 va arribar-hi en Joan Real, i a partir de llavors se li va posar el nom de Molí d'en Ral.
El 1712 va ser propietat del marquès de la Manresana i vuit anys després diuen que estava enrunat.
El 1805 va ser aixecat de nou per en Joan Puigdomènech i el 1860 va passar a les mans d'en Ramon Aymerich, qui va fer-hi obres i es va fer càrrec del funcionament del molí.
Uns anys més tard, el 1936, a l'inici de la guerra civil, el comitè antifeixista de Caldes de Montbui va expropiar
el Molí d’en Ral per tal d’augmentar el patrimoni de la vila.
Finalment, el 2003, l'ajuntament de Caldes de Montbui va cedir l’edifici a l’Assemblea de l'Ateneu, que actualment encara funciona.
altres

Altres informacions

Quan vam visitar el molí, vam veure les basses que hi ha a la part de darrere. Aquestes basses servien per fer funcionar el molí, però actualment ja no s'utilitzen per això, ja que el molí no està en funcionament.
altres

Visions personals

Ens va costar una mica trobar informació, però quan vam trobar a la biblioteca municipal el llibre de La Rodalia de Caldes de Montbui de l'autor Moreu-Rey, ja vam estar més tranquils.
Per conèixer millor l'edifici que estàvem treballant, vam anar a visitar-lo.
Un cop allà vam poder observar els detalls de les façanes, vam fer una descripció de l'edifici i vam poder veure les basses d'aigua que hi ha al darrere. No sabíem que existien aquestes basses i tampoc ens pensàvem que s'utilitzaven per fer funcionar el molí. Va ser un senyor que ens vam trobar, que viu allà al costat, que ens va explicar perquè servien les basses i com funcionava el molí.
Abans de tornar a l'escola i posar en comú la informació trobada, vam fer algunes fotografies de l'edifici i de les basses.
bibliografia

Bibliografia

Enric Moreu-Rey La rodalia de Caldes de Montbui Teide (Barcelona)
Gener Aymamí i Domingo, Joan Pallarès-Personat Els molins hidràulics del Moianès i de la riera de Caldes

anterior tornar següent

-