Barri del Bugarai

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: Sí

Barri del Bugarai - imatge 1
Barri del Bugarai - imatge 2
Barri del Bugarai - imatge 3
Barri del Bugarai - imatge 4
Barri del Bugarai - imatge 5
Barri del Bugarai - imatge 6
Barri del Bugarai - imatge 7
Barri del Bugarai - imatge 8
Barri del Bugarai - imatge 9
Barri del Bugarai - imatge 10

El barri del Bugarai està situat al sud de la població de Caldes de Montbui.Està delimitat per: l'Avinguda Pi i Margall, des del pont fins al carrer Homs, el carrer Santa Teresa, el carrer Mossèn Cinto Verdader i el carrer Molí.
Per tant, els barris veïns són l'atmetller, Plaça Catalunya i el polígon industrial el Tint.

etimologia

Origen del topònim

El nom li ve donat pel torrent que delimita el barri per un costat i que és l’afluent esquerre de la riera de Caldes.
Bugarai ve de Bugarallo, Bugerallo (s. XI); Bugueral, Busgaray (s. XIII); Burgaray, Bugaray Bugueray (s. XIV, XV)
historia

Informació històrica

Antigament en aquest barri estava situada l’estació de tren on ara hi ha el Parc de l'Estació, l'aparcament públic que hi ha al davant, l’estació d’autobusos i la biblioteca Municipal. La resta del barri era zona residencial de grans torres de la gent de Barcelona.
Durant els anys trenta va ser urbanitzat amb casetes disperses amb hort. Als anys seixanta sofreix una urbanització important, representada per l’Edifici Verdaguer que de seguida rep la denominació popular de Els cent pisos. Es van construir per l'arribada dels immigrants que venien a treballar a Caldes, però els cent pisos no és la única construcció i el barri es va poblant.
A més dels habitatges dels anys seixanta – setanta, durant el darrer boom immobiliari s’hi han construït habitatges unifamiliars i algunes casetes han estat substituïdes per blocs de pisos, a més a més s'han ajardinat i millorat places i parcs.
Cal destacar el Molí d'en Ral que era un antic molí de farina i actualment ha estat reformat i ha obert les seves portes als ciutadans el 18 de febrer del 2011 com a associació cultural.
altres

Altres informacions

Pel que fa a les activitats econòmiques del barri, des del punt de vista del sector primari hi ha hagut una disminució de l'activitat agrícola; des del punt de vista del sector secundari es conserven algunes fàbriques, tot i que la majoria estan tancades; i finalment pel que fa al sector terciari aquest barri disposa de molts serveis:
La policia Local, el Pavelló esportiu del Bugarai, el Parc i la zona esportiva del Bugarai, la gasolinera, el Parc de l’ Estació, una zona d’ aparcament de cotxes, la parada de Taxis, l’Estació d’autobusos, la Biblioteca Municipal, i l’escola bressol El Gegant del pi.
Com a entitats i associacions del barri tenim l'associació de veïns del Bugarai, que es va constituir en l'any 1974 amb l'objectiu de crear i millorar els equipaments i els serveis del barri; també hi ha l'associació cultural Llatinoamericana, creada el 2009 i els castellers de Caldes de Montbui que va ser fundada al 1996, entre d'altres.
Cal esmentar que és un barri que promou moltes festes al llarg de l'any, per exemple una de les festes importants és la del barri a finals de juny.
altres

Visions personals

Els alumnes de l'escola El Calderí pensem que aquest barri és molt bonic i ens agrada molt perquè ens passem moltes estones jugant al Parc i a la zona esportiva. Per això ens sap molt greu que la gent no el cuidi llençant la brossa al terra i pintant les parets.
Els alumnes de l'escola El Farell gaudim dels equipaments del barri, com per exemple el Pavelló municipal on fem moltes activitats i la pista d'Skate.
bibliografia

Bibliografia

Adreces electròniques www.caldesdemontbui.cat, http://avbugarai.entitatsdecaldes.cat/
Ajuntament de Caldes de Montbui i Diputació de Barcelona Guia d'Entitats i Associacions Caldes de Montbui
Enric Moreu - Rey La Rodalia de Caldes de Montbui Teide (Barcelona)
Informació de l'Arxiu Històric de Caldes

anterior tornar següent

-