Les hortes

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

Les hortes - imatge 1
Les hortes - imatge 2
Les hortes - imatge 3
Les hortes - imatge 4
Les hortes - imatge 5
Les hortes - imatge 6
Les hortes - imatge 7
Les hortes - imatge 8

Darrera l'església del poble.

etimologia

Origen del topònim

S'anomena així perquè antigament estaven a la part més llunyana del poble. Originàrimanet era el lloc on hi havia més horts d'ús domèstic. Després se'n van ubicar a d'altres parts del poble.
historia

Informació històrica

Les Hortes de Caldes estan al voltant de la riera de Caldes.

Un pagès ens ha explicat que ara ha plantat patates, cebes, faves, ... i que les recollirà d'aquí a dos mesos. També hi ha plantades cols, coliflors, carxoferes,... A part hi ha arbres fruitersi oliveres.

Els pagesos tenen moltes canyes que fan servir per lligar les tomaqueres i ajudar-les a créixer.

Per regar les hortes utilitzen l'aigua que ve dels safarejos. La fan arribar per uns canals. Amb canonades i aixetes fan desviar l'aigua i se la reparteixen entre tots.

Al llibre: Visió històrica de Caldes de Montbui, explica que les hortes de Caldes ja existien fa molt temps, en l'època dels cavallers. Hi havia les hortes de dalt regades amb aigua freda i que produïen hortalisses molt bones. En canvi, les hortes de baix eren regades amb aigua tèbia sobrant de les fonts termals i no feien unes hortalisses tant bones però que donaven molta més producció.

En obrir-se clares perspectives de treball a la indústria i als serveis a partir de la segona meitat del segle XX, els conreus tradicionals(la vinya, el blat i l'olivera) sofriren un abandonament progressiu. En contraposició, conreus com les hortalisses, la fruita i les patates de regadiu experimentaren un considerable augment, ja que possibilitaven una venda directa i a preus competitius en els mercats més propers.
Des del punt de vista d'extensió els principals conreus són: l'ordi, el ferratge, l'alfals, les hortalisses i els cirerers.
Des del començament del segle XII Caldes té mercat setmanal, que se celebra cada dimarts on es venen tots els productes locals.
altres

Altres informacions

Durant la setmana del projecte globalitzador, els nens de segon també vam fer una entrevista a un avi de l'escola que té un dels horts a les “Hortes de dalt”.
Els nens li van fer preguntes que vam preparar prèviament a les classes:
- Com és de gran el seu hort?
- Quantes hortalisses té plantades?
- Amb quina aigua rega?
- Quines eines fa servir?
- Quant de temps triguen les hortalisses a créixer?
I ell va anar contestant que els seu hort és prou gran per tenir fins i tot gallines.
Que ara té plantades hortalisses d'hivern com cols, cebes, patates, ..... i que a l'hivern triguen més temps a créixer degut al fred.
Ens va dir que l'eina que més fa servir és el magalló.
altres

Visions personals

Els alumnes de 2n vàrem fer una visita a les hortes i van poder observar que en aquest temps els horts tenen pocs cultius, però igualment es van adonar del sistema de rec , força típic de Caldes, d'aprofitament de l'aigua del safareig de la Portalera.
A continuació, van fer una volta pel mercat local per tal de poder veure les diferents parades d'hortalisses tan ben posades i preparades .
Van buscar la informació sobre les preguntes que es van fer de les hortes de Caldes. Després de les exposicions orals van fer el treball en grup per confeccionar un dossier i murals amb els diferents punts de l'índex.
Dins l'àrea de plàstica van elaborar diferents productes de l'hort “ en volum” i els van enganxar en un hort gegant al passadís amb el seu corresponent espantaocells.
Del sostre pengen unes ampolles de plàstic que simbolitzen la pluja, tan necessària per les hortalisses.
Com a aplicació pràctica hem plantat hortalisses al nostre hort de l'escola. Hem demostrat que es pot sembrar llavors i plançons i ells ho han fet de les dues maneres.
Hem plantat:
- enciams maravilla, roure i llarg
- cebes
- maduixes
Hem sembrat:
- llavors de rave
Ara anirem fent el seguiment aplicant totes les tasques que cal fer en un hort fins que arribarem a menjar-nos les hortalisses.
bibliografia

Bibliografia

Anna Monleon i Jordi Hernández Visió històrica de Caldes de Montbui (Ajuntament de Caldes de Montbui, 2007)

anterior tornar següent

-