Font del Lleó

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Aturar-se

Picnic: No

Font del Lleó - imatge 1
Font del Lleó - imatge 2
Font del Lleó - imatge 3
Font del Lleó - imatge 4
Font del Lleó - imatge 5
Font del Lleó - imatge 6
Font del Lleó - imatge 7
Font del Lleó - imatge 8
Font del Lleó - imatge 9
Font del Lleó - imatge 10

Font del Lleó
Plaça Font del Lleó, 11
08140 Caldes de Montbui

etimologia

Origen del topònim

Li van posar aquest nom perquè damunt la font hi ha un lleó. El brollador també és un lleó. Aquest es considera un símbol de poder i de reialesa. El raig d’aigua que surt per la boca d’un lleó de pedra no ha deixat mai de fluir.
Des del moment en que el van posar a la font es va considerar un símbol de Caldes.
Monument centenari situat a la Plaça del Lleó, plaça central de la vila, al nucli antic, batejada amb el mateix nom que el brollador.
historia

Informació històrica

Es va construir al 1581 perquè sortia aigua calenta de forma natural. L’aigua surt amb un cabal abundant a 74ºC-76ºC (informe sanitari any 1923), una de les temperatures més elevades d’Europa.
Es va remodelar al 1822; van tapiar una porta que originàriament hi havia i donava entrada a unes piscines on la gent treballava: de cistellers, de carnissers, etc.
Al 1927 la va restaurar en Manel Raspall. El lleó el va fer l' Eusebi Arnau. Van treure les escales que baixaven pel davant i les van posar al costat. La font va quedar com actualment la podem trobar.
Abans era coneguda com a Font de l'Escaldador en referència als escaldadors de vímets, fins que al 1927 li van posar Font del Lleó.
L'aigua prové dels aqüífers situats a la falla del Vallés que passa pel carrer Torrent del Salze.
altres

Altres informacions

Podem observar diverses fotografies de la Font del Lleó tant antigues com actuals.
L’aigua termal, gràcies a les seves propietats curatives, va ajudar a curar un gran artista com va ser Manolo Hugué.
Aquesta aigua deu els seus efectes medicinals als minerals que conté com clor,sodi, liti, brom i iode. Està indicada per combatre diferents malalties, sobretot per alleujar malalties de la pell, dels óssos i afeccions respiratòries.
altres

Visions personals

Caldes de Montbui té el privilegi de poder oferir als seus habitants unes fonts termals. Després d'una visita a la Font del Lleó, els alumnes van elaborar una rèplica que van exposar al passadís de l'escola.
L'aigua termal de la Font ha estat sempre molt utilitzada per la població. La Font és d'accés públic i tothom que ho vol pot anar a buscar aigua.


anterior tornar següent

-