Passeig del Remei

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Picnic: No

Passeig del Remei - imatge 1
Passeig del Remei - imatge 2
Passeig del Remei - imatge 3

El passeig porta des del centre de la vila fins l'Ermita del Remei, és paral•lel a la carretera C-59 i travessen pel passeig: l’Avinguda Puigdomí, el Rabal del Remei i el Carrer de Riells.

etimologia

Origen del topònim

Aquesta via fou construïda al voltant de l'any 1860 i es va empedrar entre els anys 1918 i 1919. L’any 1862 va passar de ser un camí estret i dolent a un camí ample amb 4 fileres d’arbres i un pont amb bancs de pedra al capdamunt.

El passeig del Remei té aquest nom degut a l’Ermita que hi ha al final del passeig anomenada Ermita del Remei.
Antigament, quan la gent anava a l’Ermita, es preguntaven:
- A on vas?
- A l’Ermita del Remei
- Per on vas?
- Pel passeig
Per aquest motiu el passeig que porta fins a l’Ermita del Remei té aquest nom.
historia

Informació històrica

El Passeig del Remei compta, doncs, amb uns 150 anys d'història al llarg dels quals els calderins l'han convertit en escenari de moltes tradicions. La més important és el centenari Aplec del Remei, que se celebra l'últim cap de setmana d'octubre, com a Capvuitada de la Festa Major, i que garanteix una visita anual de milers de visitants a aquest carrer.
Antigament, durant les festes teníen gran importància els actes religiosos, ja que començaven amb la diada de Santa Majestat i finalitzaven amb la missa a l’Ermita del Remei. Actualment també es posen paradetes d’artesania, alimentació, antiguitats... i es porten a terme tot tipus d’actes per atraure a la gent del poble i als turistes.
altres

Altres informacions

L’Ermita del Remei anteriorment esmentada data del segle XVI i guarda la imatge de la verge del Remei. L'edifici actual substitueix un simple oratori consagrat a la Verge que es va construir en un lloc on testimonis del segle XVII expliquen que la imatge va ser colocada en aquell punt per posar fi a les estranyes visions que la gent tenia.

Sobre la imatge de la verge hi ha tres llegendes populars:
1. Al segle XVI un bouer havia entrat al torrent, i un dels bous que hi pasturava va desenterrar la imatge de la Verge que més endavant fou la verge del Remei.
2. Testimonis del segle XVII recullen la veu popular que explica com la imatge va ser col•locada en aquell punt per posar fi a les estranyes visions que la gent tenia quan passava per aquell lloc.
3. Ja al segleXIX la imatge va ser trobada en una cova propera, posteriorment va ser traslladada a un petit oratori. En aquest, va començar a reunir-si molta gent quan la verge va començar a fer miracles. Aleshores es va creure oportú contruïr una capella.

Donat que l'ermita és un dels punts d'interès turístic i patrimonial de la vila termal, el Passeig del Remei és també en un lloc de pas obligatori per als visitants.
altres

Visions personals

Per portar a terme aquest treball, els alumnes de 4tB vam buscar informació sobre el Passeig del Remei. Un cop vam tenir aquesta informació inicial vam fer un petit buidatge entre tots. Acte seguit ens vam organitzar en petits grups. Cada grup havia d’investigar sobre un tema en concret relacionat amb el Passeig del Remei: Per què té aquest nom?, Des de quin any està construït? Festes i tradicions que es porten a terme al Passeig, On està situat?, Per què és important l’Ermita del Remei?...
Tots els grups vam buscar informació a internet, a llibres que teniem a casa i a la Biblioteca Municipal...
Hi ha hagut informació que l’hem hagut de contrastar entre tots (sobretot les dates) ja que segons la font que havíem buscat ens posava unes dates o unes altres.
Des d’aquí volem agraïr la col•laboració de tota la gent que ens ha ajudat a fer possible la nostra recerca (pares, mares, avis, amics, germans...)
investigadors

Investigadors

CM2B, Escola El Farell

anterior tornar següent

-