Thermalia

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Visitar

Horari: D'octubre a maig, de 10 a 14 i de 16 a 19 h.

Preu: Entrada: 3'30 €, nens menors de 10 anys gratuït.

Picnic: No

Thermalia - imatge 1
Thermalia - imatge 2
Thermalia - imatge 3
Thermalia - imatge 4
Thermalia - imatge 5
Thermalia - imatge 6
Thermalia - imatge 7
Thermalia - imatge 8
Thermalia - imatge 9
Thermalia - imatge 10
Thermalia - imatge 11
Thermalia - imatge 12
Thermalia - imatge 13
Thermalia - imatge 14
Thermalia - imatge 15

Es troba localitzat a la plaça de la Font del Lleó, nº20 de Caldes de Montbui. Al barri del Casc Antic de la localitat. A la comarca del Vallès Oriental.
Thermalia és la principal porta d’accés a la història de Caldes de Montbui.
Cal visitar aquest edifici si es vol descobrir els encants de la nostra vila de tradició romana i amb una sorprenent ebullició artística i cultural.

etimologia

Origen del topònim

Thermalia és una paraula inventada per promocionar l’art i la cultura balneària. Prové de la paraula “termal”. Termal significa aigua que brolla durant tot l’any, brolla per causa natural a una temperatura superior a la de l’ambient, concretament entre 74º-76º.
Els alumnes de P5-C han trobat que el nom de Thermalia no té cap base científica ni històrica, sembla ser que és un nom escollit a l’atzar, referint-se al termalisme i per donar-hi un nom amb relació.
historia

Informació històrica

La seu central de Thermalia correspon a un edifici gòtic de finals del segle XIV conegut com a l’antic hospital de Santa Susanna, el qual s’incorporà a la vella capella romànica del mateix nom, consagrada el 1403.
Antigament l’edifici constava d’una planta baixa amb dos pisos, tot i que posteriorment se li va afegir un tercer pis força ben integrat al conjunt.
L’escultura de l’edifici estava formada per parets de càrrega amb bigues de fusta, amb murs portants i pilars amb diversos finestrals gòtics que ornaven la façana.
L’edifici fou des de l’època medieval i fins els anys 70 l’Hospital de Santa Susanna oferint, sobretot en els seus inicis, serveis de banys gratuïts per els més pobres i serveis medicinals.
L’estructura del s. XIV va ser completament rehabilitada als anys 80, conservant les arcades de l’entrada, tres banyeres del segle XVIII i l’encavallada del pis superior.
Actualment, l’edifici acull el Museu Thermalia i l’oficina de Turisme.
El museu Thermalia recull de forma permanent la col•lecció Mas Manolo, que conté la principal mostra pública de l’escultor i pintor Manolo Hugué, alhora acompanyat d’una destacada sèrie de ceràmica, litografies i dibuixos del seu amic Pablo Picasso i de Sebastià Badia.
També acull exposicions temporals de diferents artistes.
Al museu s’hi fan tallers de plàstica i és un centre dinamitzador de la cultura i la tradició termal de la vila.
Allà s’ocupen de presentar el patrimoni, la història, els personatges i les tradicions a partir del fet singular de l’aigua que brolla de la terra i que ha marcat els seus orígens i la seva personalitat.
A l'oficina de turisme s’hi pot trobar informació sobre els punts d’interès de la població i rodalies, així com dels establiments turístics de la població. També hi ha una botiga de records i productes típics de Caldes de Montbui.

altres

Altres informacions

Adreces d'interès:
http://www.caldesdemontbui.cat/ (web de l’Ajuntament de Caldes).
http://www.thermalia.cat (web del Museu Thermalia).
http://ca.wikipedia.org/wiki/Thermalia (wiquipèdia d’internet).
http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Thermalia_Museu_Caldes_Montbui_Catalonia.JPG (wiquipèdia d’internet).
altres

Visions personals

Els alumnes de P5-C van escollir aquest nom per posar a la seva classe. Primerament van anar dient les coses que ells sabien i després les que volien aprendre i finalment van fer una avaluació de les coses que havien après al llarg del treball.
S'han adonat que han après moltes coses del poble, han conegut pintors, escultors i les seves obres, també han vist on les poden veure.
Han conegut el casc antic: les Termes, la plaça del Lleó..
Ells mateixos han dit que havien après moltes coses.
També els va agaradar molt la gimcana que varen fer pel poble.
bibliografia

Bibliografia

Laura Triquera Mestre. L'Abans Efadós

anterior tornar següent

-