Camp de l'Arpa

Històric Geogràfic Social Onomàstic

Caldes de Montbui (Vallès Oriental)


Interès: Mirar i passar

Horari: Centre CívicAdreça: Buenos Aires, 16-18 Telèfon:

Picnic: No

Camp de l'Arpa - imatge 1
Camp de l'Arpa - imatge 2
Camp de l'Arpa - imatge 3
Camp de l'Arpa - imatge 4
Camp de l'Arpa - imatge 5
Camp de l'Arpa - imatge 6
Camp de l'Arpa - imatge 7

El Camp de l’Arpa és un barri de la Vila de Caldes de Montbui.
A l´Ajuntament ens han donat un mapa i hem delimitat els carrers que el componen: limita al nord amb la carretera C-59 , a l’est amb el carrer de les Escoles Pies que després i tirant cap amunt canvia el nom pel del c/.Granollers, al sud amb el c/.Major i a l’oest amb el c/.Bigues. (Com indica el mapa que adjuntem)

etimologia

Origen del topònim

Hem buscat l’origen i hem trobat dues possibles hipòtesis:
• Hem trobat que a finals segle XVll (1.698) un senyor anomenat Celidoni Arpa, que era sastre i la seva dona Elisabeth Pujolar, tenien pretensions sobre una part del mas Vicari (1.704), les antigues terres del qual formen part l’actual barri de la població que creix al llarg del Camí de Granollers anomenat Camp de l’Arpa.
• El senyor Enric Garcia-Pey (l’avi d’una companya de classe) autor del llibre “Caldes de Montbui” (Recull onomàstic) i historiador dels topònims del Vallès Oriental , va venir a l’escola, ens va explicar que amb el nom de Camp de l´ Arpa ell coneix un barri a Barcelona, un a Granollers i un a Caldes de Montbui. L’origen d’aquest nom estava relacionat amb l’activitat dels bandolers que robaven als vilatans que passaven per aquelles terres que estaven situades a fora de la muralla. Concretament estava relacionat amb el moviment de la mà quan es vol dir que “roben” i el moviment que es fa amb la mà per “tocar l’arpa” d’aquí es creu que pot venir el nom de Camp de l’Arpa.


historia

Informació històrica

Gràcies a l’ajuda d’un pare i veí de tota la vida del barri hem pogut recopilar molta informació sobre el barri.

Ens ha explicat que abans era un barri de treballadors, pagesos dedicats al conreu i al bestiar. En són bona mostra els carrers Sant Damià, Santa Eulàlia o Sant Salvador perquè avui encara mantenen la mateixa estructura, en una banda del carrer estan les portes d’entrada i a l’altre els garatges, on abans hi havien els horts i corrals.

En aquest barri hi trobem la masia de Sant Salvador on abans anaven a buscar la llet, que es just la masia que es troba al costat de la nostra escola, tenia vaques que munyien allà mateix i venien la llet als veïns del barri. L'anaven a buscar amb la lletera i després bullien la llet per poder beure-la.
També hi havia un altra masia on venien la llet "Cal Coi" que estava just al darrera del Centre Cívic, però allà era tipus botigueta, no com a Sant Salvador .

El Centre Cívic era on abans s’ubicaven les Escoles Nacionals. Era l'única escola pública i mixta (els nens i les nenes estudiaven a la mateixa escola però en aules separades) que hi havia a la població. Ara en el Centre Cívic é un equipament cultural que ofereix cursos i tallers a la ciutadania i cedeix sales a les entitats. L'edifici del CCC alberga també altres serveis culturals i juvenils: Taller d'Art Municipal Manolo Hugué, Escola Municipal de Música Joan Valls i el punt d'informació juvenil El TOC. També hi tenen la seu els mitjans de comunicació local Ràdio Caldes i Setmanari Montbui.
Activitats: Cursos, tallers, xerrades, cessió de sales per a entitats i activitats organitzades per les entitats
Aquest equipament tanca durant l'agost

Un altre dels espais importants del barri és l’Era del Sindicat. Abans al nostre poble hi havia molts camps de blat i els pagesos utilitzaven l’era per batre el blat, actualment s’utilitza per aparcar cotxes (pàrquing).

Actualment la nostra escola, construïda a l’any 1978,pertany al barri. Està ubicada al costat de la masia de Sant Salvador en el c/.Dr. Fleming.

altres

Altres informacions

Els carrers més importants del barri del Camp de l´ Arpa són: Jaume Balmes, Ramon i Cajal, Corts Catalanes, Plaça Romà Martí, Narcís Monturiol, Joaquim Mumbrú, Montserrat, Homs, Pau Picasso, Granollers, Joan de la Cierva, Josep Fontcuberta, Lluís Companys i Dr. Fleming
altres

Visions personals

Centre Cívic:www.caldesdemontbui.cat/plana.php
Ajuntament de Caldes de Montbui:www.caldesdemontbui.cat
Escola Montbui:escolamontbui.org
bibliografia

Bibliografia

Enric Garcia-Pey Caldes de Montbui Recull onomàstic
J.Balart-J.Villanueva Resum de la Història de Caldes de Montbui Ajuntament de Caldes de Montbui (Segona edició: Setembre 1.984)
Museu Thermalia Visió històrica de Caldes de Montbui (2.007)
investigadors

Investigadors

Escola Montbui, CM1A

anterior tornar següent

-